postać iloczynowa
monia: hej przedtswcie to w postaci iloczynowej? please..
x3−3x−2
9 gru 23:34
baca:
Δ
9 gru 23:37
baca:
x3 − x − 2x − 2
9 gru 23:37
aniabb: (x+1)2(x−2)
9 gru 23:38
Eta:
..=(x+1)2(x−2)
9 gru 23:39
monia: x(x+2)(x+1)?
9 gru 23:42
aniabb: monia (x+1)(x+1)(x−2)
9 gru 23:43
monia: dzia
9 gru 23:44
monia: a: x3−8?
9 gru 23:46
aniabb:
(x−2)(x2+2x+4)
9 gru 23:47
baca:
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
9 gru 23:47
monia: ale ja jestem głąb
9 gru 23:49
aniabb: przez grzeczność nie zaprzeczę
10 gru 00:03
monia: mam obliczyc granicę limx→(−1)=ln(1+(3x/x+1))
10 gru 00:04
asdf: | | 3x | |
ln(1+( |
| ))  |
| | x+1 | |
10 gru 00:06
monia: to będzie ln(1+(−3/0))?
10 gru 00:06
monia: tak
10 gru 00:07
monia: −∞
10 gru 00:08
aniabb: +∞
10 gru 00:10
monia: limx→1=sin(x−1)/x2−1
10 gru 00:11
monia: dlaczego+∞? ania?
10 gru 00:11
10 gru 00:12
asdf: | |
| dalej dasz radę  |
| x2 − 1 | |
10 gru 00:12
monia: a ta druga granica =1?
10 gru 00:13
monia: hehe napewno..
10 gru 00:13
asdf: nie....masz już praktycznie gotowe
10 gru 00:13
aniabb:

D (4x+1)(x+1)>0
10 gru 00:16
aniabb: lim x→(−1)− ln () = −3/0− =+∞
10 gru 00:17
monia: kurde mam sin(x−1)/(x2−1) i dalej nie wiem, gdybym wiedziała to by mnie tutaj nie było...
10 gru 00:17
monia: to jest za ciężkie dlamnie
10 gru 00:18
10 gru 00:19
aniabb: dla x→0 sinx/x =1 więc dla x→1 sin(x−1)(x−1) też =1
10 gru 00:21
monia: ok, dziękuję
10 gru 00:24
asdf: | | sincoś | |
Czemu za ciężkie? napisałem Ci 12 po północy prawie całe rozwiązanie, |
| dążył do |
| | coś | |
0,
x→1
| x−1 | | x−1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x+1 | | 1+1 | | 2 | |
10 gru 00:31
aniabb: ale po co dopisywać x−1 skoro już był w mianowniku
10 gru 00:33
monia: ok mam nastepnę ale nie wiem czy dobrze napisze, nie umiem tutaj korzystać z tych znaków,
10 gru 00:36
monia: n3−4 ( to jest pod pierwiatkiem) − n(pierwiatek z n) ;
10 gru 00:39
monia: granice ciągów
10 gru 00:39
aniabb: √n3−4 − n
√n tak
10 gru 00:42
monia: tak
10 gru 00:42
monia: wyszło mi −∞ ?
10 gru 00:43
aniabb: | | (a−b)(a+b) | | a2−b2 | |
rozszerzasz na ułamek |
| bo wtedy |
| |
| | a+b | | a+b | |
| (√n3−4 − n√n)(√n3−4 + n√n) | | (n3−4 − n3) | |
| = |
| |
| √n3−4 + n√n | | √n3−4 + n√n | |
=
| | −4 | | −4 | |
= |
| = |
| =0 |
| | √n3−4 + n√n | | ∞+∞ | |
10 gru 00:46
aniabb: nie można odejmować nieskończoności
∞−∞ jest nieoznaczony trzeba przez ten myk z ułamkiem zamienić na dodawanie
10 gru 00:47
asdf:
| (√n3−4 − n√n)(√n3−4+n√n) | |
| = |
| √n3−4+n√n) | |
| | n3−4 −n3 | | −4 | |
limn−>inf |
| = |
| = 0 |
| | √n3−4+n√n) | | √n3−4+n√n) | |
10 gru 00:47
monia: no tak, jak na to patrze, to jest to logiczne, szkoda, że nie umiem na to wpaść
sama....matematykiem toja nie będęraczej. Dziekuję i do jutra.
10 gru 00:56
aniabb: czyżbyśmy poniedziałek mieli wolny
10 gru 00:57
monia: hi hi , niestety nie, na 8 do pracy, wieczorem do matematyki, brrrrrrr, dobranoc
10 gru 00:59
aniabb: no to do dziś

tylko trochę później
10 gru 01:00
monia: fajnie, zazdroszczę wam, tak łatwo piszecie te wzory itp.
10 gru 01:01
aniabb: praktyka czyni mistrzem
10 gru 01:03