Prosze o pomoc
mistrzmatmy: Doprowadź wyrażenie do prostrzej postaci
(√18+√2)2−(√3−√27)2=?
9 gru 23:12
mistrzmatmy: bardzo proszę misiaki pomóżcie
9 gru 23:14
bezendu1990: 32−12=20
9 gru 23:15
mistrzmatmy: dziena,a możesz mi podać całe rozwiązanie?
9 gru 23:15
bezendu1990: (√18+√2)2−(√3−√27)2=(18+12+2)−(3−18+27)=32−12=20
9 gru 23:17
aniabb: 18+2p[36} + 2 − 3 +2√81−27 = 20+12−30+18 = 20
9 gru 23:17
ida: dziękóweczka
9 gru 23:18
Eta:
Można też tak:
√18= 3√2 √27= 3√3
(3√2+√2)2−(√3−3√3)2= (4√2)2−(−2√3)2= 16*2− 4*3= 32−12= 20
9 gru 23:19
baca:
bez wzorów skróconego mnożenia, ale za to z głową
(3√2 + √2)2 − (√3 − 3√3)2 = (4√2)2 − (−2√3)2 = 32 − 12 = 20
9 gru 23:20
Eta:
9 gru 23:20
mistrzmatmy : okej dzięki wszystkim bardzo
9 gru 23:22