Oblicz pole czworokąta wyznaczonego przez punkty przecięcia prostych.
Ayami: Dane są dwie pary prostych równoległych: y = −2/3x + 5 i y = −2/3x − 4 oraz y = 4x − 4 i y = 4x
+ 5. Oblicz pole czworokąta wyznaczonego przez punkty przecięcia tych prostych.
9 gru 23:06
aniabb:

ale krzywe te punkty
9 gru 23:11
Ayami: Czy istnieje jakiś sposób by obliczyć to bez rysunku?
9 gru 23:29
aniabb: układ równań z każdych dwóch to współrzędne punktów
potem wektory z jednego wierzchołka
P=wyznacznik z wektorów
10 gru 00:40
aniabb: aby B
y = 4x − 4 zielona
y = −2/3x + 5 niebieska
4x − 4 = −2/3x + 5
14/3x=9
x=27/14
y=52/14
Aby D
y = 4x +5 fiolet
y = −2/3x −4 czerwona
x=−27/14
y= −38/14
C(0,5)
10 gru 00:53
aniabb:
CB =[27/14 ; −38/14]
CD=[−27/14 ; 108/14]
P=27/14 * 108/14 − (−27/14)(−38/14) = 135/14
10 gru 00:56