Równanie
Tonny: Rozwiąż równanie:
| 2x | | x | | 2x − 2 | |
| − |
| = |
| |
| x −1 | | x + 2 | | x2 + x − 2 | |
Proszę o rozwiązanie. Sam to robiłem tak, że mianownik przy x
2 + x − 2 sprowadzałem do postaci
(x−1)(x+2), potem wymnażałem pierwszy wyraz przez x+2, drugi przez x−1 i wynik wyszedł mi
x=−2. Ale w odpowiedziach jest x=−1. Robiłem to 200 razy i dalej to samo. Proszę, aby ktoś mi
podał całe rozwiązanie.
9 gru 22:59
zośka: 2x(x+2)−x(x−1)=2x−2 ( tu powinny być ułamki o mianowniku (x−1)(x+2) , ja pomijam z lenistwa
i pisze tylko liczniki)
2x2+4x−x2+x−2x+2=0
x2+3x+2=0
(x+1)(x+2)=0
x=−1 lub x=−2(odpada założenie było x≠−2)
9 gru 23:14
zośka: Formalnie to powinno być zapisane:
Zał. x≠1, x≠−2
| 2x(x+2) | | x(x−1) | | 2x−2 | |
| − |
| = |
| |
| (x−1)(x+2) | | (x−1)(x+2) | | (x−1)(x+2) | |
9 gru 23:17
Mila:
| 2x(x+2)−x(x−1) | | 2x−2 | |
| = |
| |
| (x−1)(x+2) | | (x+2)(x−1) | |
zał. x≠1 i x≠ −2 ( nie dzielimy przez zero)
| 2x2+4x−x2+x | | 2x−2 | |
| = |
| |
| (x−1)(x+2) | | (x+2)(x−1) | |
Mianowniki są równe to liczniki też
x
2+5x=2x−2
x
2+3x+2=0
Δ=9−8=1
| | −3−1 | | −3+1 | |
x1= |
| =−2 nie odpowiada zał. lub x2= |
| =−1. |
| | 2 | | 2 | |
Odp. x=−1
9 gru 23:17