Równanie
Tonny: Rozwiąż równanie:
| 2x | | x | | 2x − 2 | |
| − |
| = |
| |
| x −1 | | x2 +x − 2 | | x2 + x − 2 | |
Proszę o rozwiązanie. Sam to robiłem tak, że mianownik przy x
2 + x − 2 sprowadzałem do postaci
(x−1)(x+2), potem wymnażałem pierwszy wyraz przez x+2, drugi przez x−1 i wynik wyszedł mi
x=−2. Ale w odpowiedziach jest x=−1. Robiłem to 200 razy i dalej to samo. Proszę, aby ktoś mi
podał całe rozwiązanie.
Beti: wykorzystując wyznaczoną przez Ciebie postać iloczynową mianownika mamy:
| 2x | | x | | 2x−2 | |
| − |
| = |
| /*(x−1)(x+2) oczywiście D = R\{−2,1} |
| x−1 | | (x−1)(x+2) | | (x−1)(x+2) | |
2x(x+2) − x = 2x−2
2x
2 + 4x = 2x − 2
2x
2 + 2x + 2 = 0 /:2
x
2 + x + 1 = 0
delta = 1 − 4 = −3
czyli równanie nie ma rozwiązania.
No chyba, że walnąłeś się przy przepisywaniu równania