Proszę o pomoc
swaggieboy: Dla jakiej wartościx wyrażenie x2+4/x−2 traci sens liczbowy? Oblicz wartość wyrażenia dla
x=ułamek 2/3.
Jeśli można to proszę o pełne rozwiązanie tego zadania
9 gru 22:59
swaggieboy: Matma jest ekstra, niestety jej nie ogarniam, proszę pomóżcie mi
9 gru 23:00
swaggieboy: Kurcze, naprawdę proszę
9 gru 23:02
aniabb: dla x=2 bo masz mianownik równy 0 i wtedy nie ma sensu liczbowego
dla x=2/3
| 2/32+4 | | 40/9 | |
| = |
| = −10/3 |
| 2/3−2 | | −4/3 | |
9 gru 23:04
swaggieboy: wielkie dzięki
9 gru 23:07
aniabb: no chyba że w Twój zapis jest poprawny i to było tylko x w mianowniku

to sens traci dla x=0
i dla x=2/3 jest 4/9 + 6 −2 = 4
49
9 gru 23:07
bezendu1990:
traci sens dla x=2 bo wtedy w mianowniku masz 0 a przez zero nie wolno dzielić
9 gru 23:08