Graniastosłupa
Maja: Przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długosc 16√3 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętośc
graniastosłupa
9 gru 22:58
irena_1: Graniastosłup prawidłowy trójkątny ma dwa różne typy przekątnych. O którą przekątną chodzi− tę
krótszą, czy dłuższą?
10 gru 08:23
10 gru 08:24
dero2005:

D = 16
√3
P
b = 6*a*h = 276
√3
P
c = 2*P
p + P
b = 432
√3 + 276
√3 = 708
√3
V = P
p*h = 5184
10 gru 08:33
aniabb:

jeśli dłuższa zielone
H=8
√3 2a=24 a=12
V=6a
2√3/4*H = 5184
P
c = 2*216
√3 + 72*8
√3 = 918
√3
jeśli krótsza... niebieskie
H=8
√3 2a
√3=24 a=4
√3
V=6a
2√3/4*H = 1728
P
c = 2*72
√3 + 24
√3*8
√3 = 144
√3 + 576
10 gru 08:36
Maja: ale które jest teraz dobrze rozwiązane?
10 gru 10:16
aniabb: to zależy co dokładnie jest w treści zadania

oba są dobrze
10 gru 10:44
Maja: no to jest tresc zadania nic wiecej nie ma
10 gru 10:50
aniabb: to wybierz sobie, ale pewnie raczej opcja niebieska
10 gru 11:02