Plisss pomóżcie, proszę o pełne rozwiązanie zadań jeśli można
Nina: Zamień na sumy:
a)2x(x+2√2)
2=?
b)(√3y−1)
2*y=?
c)(√2x−√3y)(√2x+√3y)=?
Z góry dzięki z pomoc
9 gru 22:37
zośka: a) 2x(x2+4√2x+8)=2x3+8√2x2+16x
9 gru 22:39
Nina: Proszę pomóżcie

a jutro mam ostateczny termin oddania ćwiczeń z matematyki, a ja tego
kompletnie nie rozumiem
9 gru 22:40
Nina: dzięki Zośka
9 gru 22:40
aniabb: wymnóż
a) 2x(x2+4√2x+8) =2x3+8√2x2+16x
b) 3y3−2√3y2+y
c) 2x2−3y2
9 gru 22:40
Nina: dziękuje bardzo Aniabb
9 gru 22:42
zośka: c) = (√2x)2−(√3y)2=2x2−3y2 chyba, że x i y sa pod pierwiastkami, to wówczas:
=2x−3y
9 gru 22:42
Nina: Zośka, dzięki jeszcze raz
9 gru 22:44
zośka: Korzystasz tu z 3 wzorów:
(a+b)2=a2+2ab+b2 w przykładzie a) (x+2√2)2=.....
(a−b)2=a2−2ab+b2 w przykładzie b) (√3y−1)2=.....
(a−b)(a+b)=a2−b2 w przykładzie c)
9 gru 22:46