Granica ciągu
kkk: Wyznacz granicę ciągu
a) (nn+1)2
b) (1+4√n)√n
jak nie widać to słownie: n przez n+1 do potęgi 2
1+4 przez pierwiastek z n do potęgi pierwiastek z n
9 gru 22:24
9 gru 22:30
zośka: | | 1 | |
b) (1+ |
| )(√n/4)*4→ e4 przy n→∞ |
| | | |
9 gru 22:36
pigor: ... , a więc np.
| | n | | n2 | | n2 | |
a) limn→∞( |
| )2= limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| | n+1 | | (n+1)2 | | n2(1+1n)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= limn→∞ |
| = |
| = |
| = 1 ; |
| | (1+1n)2 | | (1+0)2 | | 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 4 | | 4 | |
b) limn→∞(1+ |
| )√n=[1∞]= limn→∞(1+ |
| ) 14 √n* 4= e 4 .  |
| | √n | | √n | |
9 gru 22:41
asdf: @pigor
po co przekształcać ten wzór jak z niego można od razu odczytać, że jest to e4?
9 gru 22:44
pigor: ... ja wiem, ale...

nie wiem , czy każdy to wie (widzi)
9 gru 22:52
asdf: ten wzór?
| | a | |
(1+ |
| )x, = ea gdzie a∊ℛ? |
| | x | |
9 gru 23:00
kkk: mógłbym prosić jeszcze o granice ciagu
√3n+4n+8n
z tw. trzech ciagow?
10 gru 14:11