calki
MM: Obliczyc pole zawarte miedzy liniami :
y=2x−x2 x+y=0
wychodzi mi ze musze liczyc calke oznaczona od −4,5 do 0 i co DALEJ jesli
P=∫ (−x−(2x−x2) )dx i wychodzi mi te pole na − a jesli na odwrót odejme to wychodzi mi 0
9 gru 22:04
Artur z miasta Neptuna:
A bys narysowal te krzywe na rysunku ... pamietaj ze calka z krzywej ulozonej PONIZEJ osi ox
jest UJEMNA
9 gru 22:07
MM: no narysowane Mam
czyli tak juz zostaje
?
9 gru 22:08
aniabb:

całka od 0 do 3
9 gru 22:13
aniabb: wynik 4,5
9 gru 22:16
MM: czemu calka od 0 do 3 przeciez jak przyrównam wychodzi mi równanie kwadratowe wyliczam delte
pierwsiatki i tam mi wychodzi ze jest od 0 do 4,5
9 gru 22:24
M:
9 gru 22:35
Krzysiek: to źle liczysz
y=−x
−x=2x−x2
x(3−x)=0
x=0,x=3
9 gru 22:37
aniabb: i na rysunku widać że się przecinają dla x=0 i x=3
9 gru 22:38
Mila: y=2x−x
2;x+y=0
y=−x
| | 1 | | 3 | |
0∫3(−x2+2x−(−x))dx=0∫3(−x2+3x)dx=[− |
| x3+ |
| x2]03= |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 27 | |
=− |
| *27+ |
| *9−(0)=−9+ |
| =−9+13,5=4,5 |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
10 gru 14:00