trygonometria
Mati_gg9225535: przekształcenia wykresu f. trygonometrycznych:
| | 1 | | π | |
y = tg ( |
| x − |
| ) + 1 |
| | 2 | | 4 | |
mam taki przykłąd i sie zastanawiam jaka kolejność

czy tak będzie dobrze?
1. y = tgx
9 gru 21:59
aniabb: najpierw powinowactwo
9 gru 22:02
Mati_gg9225535: czyli potem jak wektor bede mial to pierwsza wspolrzedna dotyczy całego wyrażenia z x czyli
| | 1 | |
|
| x a nie samego x jak to zwykle bywa czy musze uwzględnić w wektorze ten ułamek? |
| | 2 | |
tak będzie?
y=tgx
y=tg1/2x
y=tg(1/2x−π/4) + 1 ?
9 gru 22:03
Mati_gg9225535:
czy tak:
y = tgx
y = tg1/2x
Tu=[π/2,1]
y = tg[1/2(x − π/2) + 1
y = tg(1/2x − π/4) + 1
9 gru 22:05
Mati_gg9225535: tam wyzej wektor od razu u=[π/4,1] dałem wiec ktora opcja?
9 gru 22:06
aniabb: druga
9 gru 22:07
Mati_gg9225535: na logike bralbym tę ostatnią jak teraz pomysle

no ale nie mam pewnosci
9 gru 22:07
Mati_gg9225535: czyli to ?
y=tgx
y=tg1/2x
Tu=[π/4,1]
y=tg(1/2x−π/4) + 1 ?
9 gru 22:08
Mati_gg9225535: no zgadzałoby się

dziekuję Aniu
9 gru 22:13