Proszę o pełne rozwiązanie jeśli można
Nina: doprowadź wyrażenia do prostszej postaci:
a) √2(√72−√32)−pierwiastek trzeciego stopnia z 2(pierwiastek trzeciego stopnia z 4−pierwiastek
3 stopnia z 32)=
b)(√18+√2)
2−(√3−√27)
2=
z góry dzięki
9 gru 21:59
Mati_gg9225535:
a) 3√2(3√72 − 3√32) = 3√144 − 3√64 = 3√8*18 − 4 = 23√18 − 4
9 gru 22:02
Nina: dziękuje ci bardzo Mati
9 gru 22:04
Nina: wie ktoś może jak zrobić przykład B)
9 gru 22:06
Mati_gg9225535: podnieś wg wzorów skróconego mnożenia
9 gru 22:08
Nina: ok dzięki jeszcze raz
9 gru 22:09
Mati_gg9225535: prosze
9 gru 22:10