funkcja wymierna
jagodka1511: wyznacz dziedzine
5x/ 5x3+2x2−15x−6?
9 gru 21:55
jagodka1511: prosze o pomoc
9 gru 22:03
bezendu1990:
5x
3+2x
2−15x−6=x
2(5x+2)−3(5x+2)=
=(5x+2)(x
2−3)=(5x+2)(x−
√3)(x+
√3)
| | 2 | |
Df=x∊R\ {−√3, − |
| ,√3 } |
| | 5 | |
9 gru 22:07
jagodka1511: hohoho.. a skąd tam się wział ten √3?
9 gru 22:08
jagodka1511: a dobra bo ma wyjsc 3.. czaje..
9 gru 22:11
jagodka1511: Dziękuje
9 gru 22:13
bezendu1990: x2−3= x=−√3 x=√3
tak samo jak masz np x2−4
x=2 x=−2 podnosząc 2 lub −2 otrzymasz 4
9 gru 22:18
jagodka1511: tak

już rozumiem.. Dziękuję.. A mogę liczyć na sprawdzenie dwóch zadań co dodałam na forum?
9 gru 22:22
bezendu1990: jakich zadań
9 gru 22:28
jagodka1511: juz mi sprawdzili ale dalej mecze sie z tym forum/173460.html
9 gru 22:32
bezendu1990:
9 gru 22:33
bezendu1990: wklej poprawnie
9 gru 22:34
jagodka1511: forum/173460.html
9 gru 22:38
jagodka1511: nie potrafie inaczej.. komp i mata to moje słabe strony..
9 gru 22:38
bezendu1990: widzę, że Ajtek Ci pomaga tam
9 gru 22:41
jagodka1511: no ale zamilkł..
9 gru 22:42
bezendu1990: ok
9 gru 22:42
jagodka1511: widzę, że się tu znacie większość..
9 gru 22:43
jagodka1511: zaglądnij tam
9 gru 22:44