Wspolrzedne wierzcholkow
PEJA GŁUCHA NOC: Punkt A (−4,−1) jest jednym z wierzchołków równoległoboku ABCD. Dwa boki równoległoboku
zawierają się w prostych o równaniach y=3x−5 oraz y=12+5 , Wyznacz wspolrzedne
pozostalych wierzcholkow tego równoległoboka
9 gru 21:47
PEJA GŁUCHA NOC: Poprawka y= jedna druga x +5
9 gru 21:52
aniabb:
9 gru 21:52
aniabb: zielone równoległe do danych przechodzące przez A
czyli y=3x+b wstawiamy współrzędne A
−1=3*(−4)+b ⇒ b= 11
aby obliczyć D
y=3x+11
y=1/2 x +5
D(−2,4 ; 3;8)
aby C
y=3x−5
y=1/2 x +5
C( 4,7)
druga zielona
y=1/2 x +b
−1 = 1/2 *(−4)+b b= 1
aby B
y=1/2 x +1
y=3x −5
B(2,4 ; 2,2)
9 gru 22:00