matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Anka_20:
Oblicz pochodną funkcji f(x)= ln(x
2
+1)/(x
2
−1)
9 gru 21:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
2
+1
ln (
) tak to wygląda
x
2
−1
zauważ:
x
2
+1
2
= 1 +
x
2
−1
x
2
−1
1
2
x
2
−1
−2
f' =
* (1 +
)' =
*
*2x =
x
2
+1
x
2
−1
x
2
−1
x
2
+1
(x
2
−1)
2
4x
= −
(x
2
−1)(x
2
+1)
9 gru 21:39
Anka_20:
Żle przepisałam przykład w liczniku jest minus, a w mianowniku plus. Nie wiem na ile to zmieni wynik
9 gru 21:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
praktycznie to nie zmienia ... analogicznie się robi
9 gru 21:45
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick