Pomocy
kasia: Proszę o pomoc, bardzo mi pomożecie
O ile cm2 zmniejszy się pole prostokąta o bokach a i b, jeżeli bok a zmniejszymy o 3 cm, a bok
b zmniejszymy dwukrotnie?
9 gru 21:28
Kamil: P=ab
P=(a−3)*b/2= (ab−3b)/2
ab−(ab−3b)/2= (ab+3b)/2

?
9 gru 22:30
pigor: ... , lub , jeśli
P=ab cm2 ⇒
Pm=(a−3)*
12b=
12(a−3)b=
12ab−
32b=
= ab−
12ab−
32b=
P −
12b(a+3) , czyli
odp. Pole prostokąta zmniejszy się o
12(a+3)b cm2 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawe ; dane pole P zmniejszyło się o
3b cm
2
więcej niż ma pole nowego prostokąta P
m
10 gru 00:07
10 gru 00:09