warunki
denatlu: skoro 0≤t2≤1 i −2≤2t≤2 to jak odczytać zbiór wartości f(t)=t2+2t. Chodzi mi jak to ładnie
pododawać działając na nierównościach, bo o tym że można obliczyć dla przedziału <−1,1>
najmniejszą i największą wartość to wiem.
9 gru 21:23
Maslanek: 0≤t
2≤1
−2≤2t≤2
Dodajemy:
−2≤t
2+2t≤3
−1≤t
2+2t+1≤4
−1≤(t+1)
2≤4
Czyli właściwie:
0≤(t+1)
2≤4
f(t)=t
2+2t=(t+1)
2−1
Stąd −1≤f(t)≤3.
Chyba tak, by podziałać było wygodnie
9 gru 21:29
ZKS:
Najpierw zauważamy że ramiona paraboli są skierowane go góry więc dla wierzchołka tej funkcji
dostaniemy wartość minimalną. Sprawdzamy czy wierzchołek znajduje się w przedziale
| | −2 | |
tw = |
| = −1 widzimy że zawiera się w przedziale tak więc dla t = −1 mamy wartość |
| | 2 | |
minimalną.
Następnie szukamy wartości maksymalne na krańcach przedziału skoro wiemy że dla t = −1 mamy
wartość minimalną to pozostaje nam szukać dla t = 1.
f(1) = 1
2 + 2 * 1 = 1 + 2 = 3 wartość maksymalna na przedziale [−1 ; 1]
f(−1) = (−1)
2 + 2 * (−1) = 1 − 2 = −1 wartość minimalna na przedziale [−1 ; 1]
Widzimy że naszym zbiorem wartość podanej funkcji jest zbiór ZW = [−1 ; 3]
9 gru 21:34
denatlu: Dzięki Maślanek
9 gru 21:41