trygonometria
dd.: 2 sin 5 x − 3 sin3 x + sin x = 0
Robię w ten sposób:
sin x ( 2 sin4 x − 3 sin2 x + 1) =0
sin x=0 lub 2 t2 − 3t +1 = 0 (t = sin2 x, 1≤t≤1)
x = kπ t = 1/2 lub t = 2 (odrzucamy)
sin 2 = 1/2
sin x = √2 /2 lub sin x = − √2 /2
x=π/4 + 2kπ lub x = 3/4 π + 2kπ x = − π/4 + 2kπ lub x = 5/4 π + 2kπ
Gdzies tu chyba jest błąd bo odpowiedzi są inne.
9 gru 21:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
to co 1≤t≤1

czyli t=1
9 gru 21:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle wyliczone pierwiastki
2t2 − 3t + 1 ≠ 0 dla t=2
9 gru 21:25
dd.: miało być −1≤ t ≤1, pomyliłam się przy przepisywaniu na stronę. To założenie jest chyba dobre,
prawda?
i tak, tu się pomyliłam dzięki: t = 1/2 lub t = 1. Dzięki!
9 gru 21:29
dd.: Nie no, pomimo tego odpowiedzi są inne niż w zbiorze. Proszę kogoś o zrobienie tego zadania
całego, żebym mogła wiedzieć czy odpowiedzi są błędne (już się tak zdarzyło w tym dziale) czy
nie.
9 gru 21:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak t= sin2x
to t∊<0;1>
9 gru 21:43