całka funkcji wymiernej
Asia: Witam! Mam problem z taką całką:
∫
dxx2+6x+10
Może ktoś pomóc? Potrzebuję jakiegoś schematu, wskazówki, czegokolwiek... Z deltą >0 problemów
nie mam, ale tutaj 0 pomysłów
9 gru 21:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka
x
2+6x+10 = (x+3)
2 +1
t = x+3
dt=dx
9 gru 21:20
Asia: o, dziękuję

biorę się za liczenie
9 gru 21:23
Asia: czy rozwiązaniem będzie ln(x+4)?
9 gru 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
a niby skąd to masz
9 gru 21:26
Asia: ajj, kwadrat mi uciekł

to od nowa
9 gru 21:27
Asia: 12 ln(x
2+6x+10) ?
9 gru 21:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
Asiu
| | dx | |
∫ |
| = .... ile wynosi ta całka ... podpowiem −−− na pewno nie ma to NIC wspólnego z |
| | 1+x2 | |
'ln'
9 gru 21:34
Asia: tak, masz rację... masakra, arctg

łapię się za głowę
9 gru 21:36