Okresl dziedzine i rozwiaz nierownosc logarytmiczna.
kacha: log13(2−x)2≤−2
9 gru 20:56
Ajtek:
logab=c
Dziedzina:
a>0 i a≠1 i b>0
Określ teraz dziedzinę, nie patrz na znak równości napisany przeze mnie w przykładzie.
9 gru 20:58
krystek: D:x≠2
log13(2−x)2≤log139
9 gru 20:59
kacha: 2−x>0
x<2
x∊(−∞;2)
9 gru 20:59
krystek: @Ajtku oj za dużo zapisałam .Pozdrawiam.
9 gru 21:01
Ajtek:
Witaj
krystek 
.
9 gru 21:01
Ajtek:
Kacha, zauważ że nasze b jest (2−x)2, zatem nie możesz zapisać tylko 2−x>0.
(2−x)2>0
2−x>0 lub 2−x<0
I wychodzi to , co napisałą krystek.
9 gru 21:03
kacha: czyli x∊(−2;2)?
9 gru 21:04
Ajtek:
Nie

Licz raz jeszcze

.
9 gru 21:07
kacha: D=R−{2)
9 gru 21:11
Ajtek:
Si. Teraz zerknij co napisałą krystek i skorzystaj z różnowatrościowości f.
logarytmicznej.
9 gru 21:12
Ajtek:
Za 15 minut wracam.
9 gru 21:13
kacha: (2−x)2≥9
4−2x+x2≥9
x2−2x−5≥0
Δ=24
x1=2+2√62=1−√6
x2=2−2√62=1+√6
9 gru 21:16
kacha: Oki
9 gru 21:16
krystek: (2−x)2≥9 i liczysz
9 gru 21:17
asdf: kacha, źle.
ODP to x∊<−1;2)(2;5>
9 gru 21:18
kacha: o mamo, ale sie walnelam
(2−x)2≥9
4−4x+x2≥9
x2−4x−5≥0
Δ=16+20=36
x1=4−6/2=−1
x2=4+6/2=5
9 gru 21:18
asdf: (2−x)2>0
−(x−2)2<0
x∊(−∞2)(2;∞)
log13(2−x)2 ≥ −2
log13(2−x)2 ≥ log{13)9
(2−x)2 ≤ 9
4−4x+x2≤9
x2−4x−5≤0
x2−5x+x−5≤0
x(x−5)+1(x−5)≤0
(x+1)(x−5)≤0
x∊<−1;5>
ODPOWIADAM:
x∊<−1;2)(2;5>
9 gru 21:20
kacha: odp to x∊(−∞;−1> u <5;+∞)
9 gru 21:20
krystek: lub
(2−x+3)(2−x−3)≥0
(5−x)(−x−1)≥0
Kacha popraw.
9 gru 21:21
kacha: ale co dokladnie?
9 gru 21:23
asdf: to gdzie się pomyliłem?
9 gru 21:26
kacha: Dobra juz wiem, narysowalam sobie parabole. Dzieki wszystkim! Dobranoc
9 gru 21:26
krystek: @ kacha już poprawiłaś Wcześniejsze
@asdf nie zmieniłeś kierunku nierówności
9 gru 21:26
kacha: zmienia sie znak gdy a∊(0;1)
9 gru 21:27
Ajtek:
Widzę, że pod moją nieobecność forumowi przyjaciele pociągneli temat

Dzięki
krystek, asdf 
.
9 gru 21:27
asdf: @krystek
zmieniłem, tylko źle przepisałem
9 gru 21:28
krystek: ok
@asdf dziękuję za wsparcie i zignorowanie prośby osoby wulgarnej.
9 gru 21:30
asdf: proszę
9 gru 21:33
Ajtek:
Kto wulgarny, gdzie wulgarny?
9 gru 21:34
krystek: Spokojnej nocy życzę !
9 gru 21:34
Ajtek:
Wzajemnie
krystek 
.
9 gru 21:37
asdf:
@Ajtek
Ty jak zwykle

spokojnej nocy krystek
9 gru 21:38
Ajtek:
asdf co jak zwykle

?
9 gru 21:39
asdf: wulgarny
9 gru 21:40
Ajtek:
Dzie, kiedy....

?
9 gru 21:42
krystek: Ajtku , była taka osoba − nie pamiętam nicku − co chciała mieć rozwiązane zadanie .
9 gru 21:48
Ajtek:
Ale dzisiaj?
9 gru 21:49
asdf: Żartuję Ajtek
9 gru 21:51
Ajtek:
asdf zaraz będziesz ganiany
9 gru 21:52
krystek: Chłopaki do łóżeczek" aaaa kotki dwa..."jak Mama Wam kiedyś śpiewała.
9 gru 21:55
Ajtek:
krystek, my się poganiamy po światłowodach. Tak w berka się pobawimy
9 gru 21:58
asdf: Do łóżek? Przecież to nie jest jeszcze 4 rano...
9 gru 21:59