matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomian
Leśny Chrząszcz:
Jeśli liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3
−5x
2
+px+20 to p jest równe A)4 B)−4 C) 2 D)−2
9 gru 20:52
bezendu1990:
b) −4
9 gru 20:54
bezendu1990:
2
3
−5*(2)
2
−4*2+20= =8−20−8+20=0
9 gru 20:57