Ciągi.
Ania.: Pewien ciąg jest oznaczony wzorem an=23−47, którym wyrazem tego ciągu jest liczba 3?
A 35
B 42
C 49
D żaden wyraz nie jest równy 3
9 gru 20:38
Ania.: 47n mało być
9 gru 20:38
Kejt: przepisz to dokładnie.. an=...?
9 gru 20:39
Ajtek:
Jeżęli po lewej stronie nie ma n, to odpowiedź D.
A teraz sprawdź czy dobrze przepisałaś.
9 gru 20:39
Ajtek:
Cześć
Kejt 
.
9 gru 20:39
Ajtek:
To teraz rozwiążrównanie:
9 gru 20:40
Kejt:
dokończ. pamiętaj, że 'n' musi należeć do liczb naturalnych.
9 gru 20:40
Ania.: an=23−
47n , wiec jaka odp
9 gru 20:41
Kejt: cześć
Ajtku
9 gru 20:41
Ajtek:
Kejt naturalnych dodatnich

.
Nie to żebym się czepiał
9 gru 20:43
Kejt: nie ma odpowiedzi zero..więc nie powinna się pomylić
9 gru 20:43
Ajtek:
Ale niech zapamięta, że n∊N
+ w ciągach

.
9 gru 20:44
Kejt: to jest test na inteligencję..

Da się mieć wyraz numer zero?
9 gru 20:45
Ajtek:
IQ=0 owszem
9 gru 20:46
Kejt: czy IQ jest ciągiem?
9 gru 20:47
Ajtek:
Yyyyyyyyyy nie wiem. Ale IQ przyjmuje tylko wartości naturalne dodatnie i różnica wynosi 1.
Zatem można to pod ciąg "podciągnąć"
9 gru 20:49