ciągłość
Monika: Zbadać, czy funkcja f : A → R spełnia na zbiorze A warunek Lipschitza:
funkcja nie spełnia waruku lipschitza.
Metoda nie wprost.
∃M>0 takie że ∀x∊R mamy
| | 1 | | 1 | | y−x | | −(x−y) | | −1 | |
|f(x)−f(y)|=| |
| − |
| |=| |
| |= |
| ≤|x−y|*| |
| | |
| | x | | y | | xy | | xy | | xy | |
9 gru 20:27
Monika:
9 gru 20:30
Monika:
9 gru 20:39
Monika:
9 gru 21:02
Monika:
9 gru 21:03
Monika: →
9 gru 21:04
Monika: 
?
9 gru 21:15
Monika:
9 gru 21:18
Trivial:
9 gru 21:24
Eta:
9 gru 21:25
Monika: co mam dalej zrobić?
9 gru 21:25
Monika: ?
9 gru 21:29
Monika:
9 gru 21:30
Monika: co mam dalej zrobić?
9 gru 21:39
Eta:
Iść do
9 gru 21:40
Monika:
9 gru 21:41
Monika: jak to zrobić?
9 gru 21:46
Monika: co mam dalej zrobić?
9 gru 21:53
Monika: co mam dalej zrobić?
9 gru 21:57
Monika: Zbadać, czy funkcja f : A → R spełnia na zbiorze A warunek Lipschitza:
funkcja nie spełnia waruku lipschitza.
Metoda nie wprost.
∃M>0 takie że ∀x∊R mamy
| | 1 | | 1 | | y−x | | −(x−y) | | −1 | |
|f(x)−f(y)|=| |
| − |
| |=| |
| |= |
| ≤|x−y|*| |
| | |
| | x | | y | | xy | | xy | | xy | |
9 gru 21:57
Godzio:
Załóżmy, że istnieje takie L > 0, takie, że
|f(x) − f(y)| ≤ L|x − y|, wówczas:
| | f(x) − f(y) | |
| |
| | ≤ L, ale zauważmy, że |
| | x − y | |
| | f(x) − f(y) | | | | 1 | |
| |
| = | |
| = | |
| |, ale 0 < x,y < ξ więc |
| | x − y | | x − y | | xy | |
| 1 | | 1 | |
| > |
| , sprzeczność bo |
| xy | | ξ | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
z jednej strony mamy, że |
| ≤ L, a z drugiej |
| > |
| |
| | xy | | xy | | ξ | |
Dodam, że warunek zachodzi, gdy A = [1,
∞), a nie zachodzi dla (0,1)
10 gru 03:09
b.: | | 1 | |
to jeszcze nie jest sprzeczność, sprzeczność dostaje sie biorąc np. x, y < |
| |
| | √L | |
10 gru 09:43