Zadania ze skali
AgnesKate: 1. Oblicz skalę liczbową mapy jeśli:
a) d= 17,5 mm , D= 375 m
b) łuk 1° na południku mapy odpowiada 148,25mm
c) p= 500 mm2 , P= 352,8 km2
d) p= 7 cm2 , P= 43,75 ha
2. Oblicz skalę globusa jeśli:
a) średnica globusa wynosi 318,5 mm
b) południk ma długość 400 mm
9 gru 20:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
1.
a)
1m = ile dm

b)
1
o na południku (w realiach) to jaka odległość

c)
1km
2 = ile mm
2 
d)
1ha = ile c
2 
2.
a) jaka jest średnica Ziemi

b) jaki jest obwód ziemi po południku
9 gru 20:25
AgnesKate: 1.
a) 1m = 10dm
b) 1° na południku (w realiach) to 111,2 km
c) 1km2 = 1e+12 mm2
d) 1ha = 100000000 cm2
2.
a)średnica Ziemi to około 13 000 km
b) obwód Ziemi po południku to 20 000 km ?
i co dalej?
9 gru 20:45
AgnesKate: podbijam
9 gru 20:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście w a) 1m = ile mm

i to są wskazówki ... na podstawie tego powinnaś już wiedzieć jak wyznaczyć skalę
9 gru 20:52
AgnesKate: podbijam kolejny raz
9 gru 20:53
AgnesKate: ale jak zrobić to w podpunkcie c) gdzie 1km2 = 1e+12 mm2 ?
9 gru 20:55
AgnesKate: ale jak zrobić to w podpunkcie c) gdzie 1km2 = 1e+12 mm2 ?
9 gru 20:55