Zadania ze skali
AgnesKate: 1. Oblicz długość rzeczywistą odcinków w terenie jeśli:
a) d= 230mm, 1:5 000
b) d= 18,3cm, 1:200 000
2. Oblicz długości odcinków na mapie jeśli:
a) D= 158m, 1:5 000
b) D= 15,7km, 1:126 000
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.
9 gru 20:15
AgnesKate: ktoś potrafi zrobić tego typu zadania?
9 gru 20:23
Mati_gg9225535:
a) 1cm na mapie to 5tys cm w terenie = 50m
b) 1cm na mapie to 200tys cm w terenie = 2000m = 2km
9 gru 20:23
AgnesKate: a w czym ma mi to pomóc, jeśli mam podane jakieś punkty d ?
9 gru 20:25
AgnesKate: jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi co dalej?
9 gru 20:46
AgnesKate: podbijam
9 gru 20:49
AgnesKate: podbijam kolejny raz
9 gru 20:53
Mati_gg9225535: to nie punkty tylko długości

a)
230 mm = 2,3cm
2,3cm − x
1cm − 50m
9 gru 21:52
AgnesKate: ahaaa

teraz już kapuję − wielkie dzięki
9 gru 22:15