ciągi
lena: W ciągu arytmetycznym piąty wyraz jest równy 19, a trzynasty jest równy 51.
a) Ile wynosi różnica tego ciągu?
b) Sprawdź, czy ciąg (a2, a9, a16) jest geometryczny.
Zrobiłam podpunkt a) r=4 ale nie wiem jak zrobić b...
9 gru 19:43
asdf: Sprawdź czy: a29 = a2*a16
9 gru 19:46
Matius: a5=a1+4r
a13=a1+12r
a5=19
a13=51
wylicz z pierwszego r podstaw pod 2 i wyjdzie
9 gru 19:47
lena: ale w b) mam określić czy ciąg jest geometryczny więc czy nie powinnam w jakiś sposób obliczyć
q?
9 gru 19:51