wartosc m
adam: Dany jest wykres funkcji f(x)= 2x2 − 2x −12 i g(x)= 2x+m
Wyznacz wartość m wiedząc,że wykresy funkcji f i g maja tylko jeden punkt wspolny.Oblicz
wspolrzedne tego punktu.
Bardzo prosze o pomoc
9 gru 19:38
Skipper:
przyrównaj obie funkcje ... a skoro maja tylko jeden punkt wspólny to Δ=

?
9 gru 19:53
adam: dalej nie bardzo wiem jak to skonczyc. Wychodzi mi Δ=112+8m
9 gru 20:16
Ajtek:
Jeżeli mają mieć jeden punkt wspólny to Δ=

Zadaję to samo pytanie co
Skipper.
Przyrównałeś te funkcje i otrzymałeś jaką funkcję skoro liczysz Δ
9 gru 20:19
Skipper:
...skoro jeden punkt wspólny ...Δ=0 ... i wyliczysz m ltd −
9 gru 20:20
Eta:
Δ=0 ⇔ 8m+112=0 ⇔ m=..........
9 gru 20:20
Ajtek:
Witaj
Eta
9 gru 20:21
Eta:
Hej
9 gru 20:22