matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Matius: 1.rzucamy 12 razy kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo że cztery razy wyrzucimy co najmniej piątkę 2.z tali 52 kart losujemy jedną. Sprawdź czy zdarzenia a i B są niezależne gdy a otrzymamy figurę i B−pika i tak w pierwszym posłużełem się schematem B. i wychodzi mi takie cuś n=12 k=4 p=16 q=1−p=56 tylko jak to liczę to wychodzi kosmos wiec nie wiem czy w ogoóle dobrze popodkładałem.... a drugiego nie ogarniam bo w ogóle mnie nie było na warunkowym
9 gru 19:37
PW: Najpierw pojedyncze doświadczenie (rzut jedną kostką). Interesuje nas wyrzucenie co najmniej piątki, to znaczy piątki lub szóstki. Nazwijmy to zdarzenie sukcesem. W sposób naturalny (rozwiazując w pamięci proste zadanie klasyczne) przyporządkowujemy sukcesowi prawdopodobieństwo
 2 1 
p=

=

6 3 
 2 
i oczywiście "porażce" prawdopodobieństwo q=1−p=

.
 3 
Stosując schemat Bernoulliego dla N=12 powtórzeń tego samego doświadczenia wyliczamy prawdopodobieństwo dokładnie czterech sukcesów. Będę złośliwy: kiedy czytam, że p=16 i q=56, to myślę, że na wykładzie o schemacie Bernoulliego też nie byłeś (toć p i q sa prawdopodobieństwami, skąd więc 16?).
9 gru 20:54
Matius: 2 raz temat robiłem bo wcześniej nikt mi nie odpowiedział oczywiscię miało być p= 16 ale jak widze zel mi wyszlo.... Tak samo w q ale to analogiczne ze jak zle policzylem p to zle wyszlo q
10 gru 18:05