kombinatoryka
Matius: 1.rzucamy 12 razy kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo że cztery razy wyrzucimy co
najmniej piątkę
2.z tali 52 kart losujemy jedną. Sprawdź czy zdarzenia a i B są niezależne gdy a otrzymamy
figurę i B−pika i tak
w pierwszym posłużełem się schematem B. i wychodzi mi takie cuś
n=12
k=4
p=16
q=1−p=56
tylko jak to liczę to wychodzi kosmos wiec nie wiem czy w ogoóle dobrze popodkładałem.... a
drugiego nie ogarniam bo w ogóle mnie nie było na warunkowym
9 gru 19:37
PW: Najpierw pojedyncze doświadczenie (rzut jedną kostką). Interesuje nas wyrzucenie co najmniej
piątki, to znaczy piątki lub szóstki. Nazwijmy to zdarzenie sukcesem. W sposób naturalny
(rozwiazując w pamięci proste zadanie klasyczne) przyporządkowujemy sukcesowi
prawdopodobieństwo
| | 2 | |
i oczywiście "porażce" prawdopodobieństwo q=1−p= |
| . |
| | 3 | |
Stosując schemat Bernoulliego dla N=12 powtórzeń tego samego doświadczenia wyliczamy
prawdopodobieństwo dokładnie czterech sukcesów.
Będę złośliwy: kiedy czytam, że p=16 i q=56, to myślę, że na wykładzie o schemacie Bernoulliego
też nie byłeś (toć p i q sa prawdopodobieństwami, skąd więc 16?).
9 gru 20:54
Matius: 2 raz temat robiłem bo wcześniej nikt mi nie odpowiedział oczywiscię miało być p= 16 ale
jak widze zel mi wyszlo.... Tak samo w q ale to analogiczne ze jak zle policzylem p to zle
wyszlo q
10 gru 18:05