Jednym z końców średnicy okręgu (x − 2)2 + y2 = 4 jest punkt A = (1,− √ 3). Poda
Kasia 1509: Znajdź równanie prostej stycznej
do okręgu x2 + (y − 2)2 = 10 w punkcie
P = (1, 5).
Jednym z końców średnicy okręgu
(x − 2)2 + y2 = 4 jest punkt A = (1,−
√
3).
Podaj współrzędne drugiego końca tej
średnicy.
9 gru 19:08
Aga1.: Punkt P należy do okręgu, więc istnieje tylko jedna styczna .
Równanie stycznej w P(x0,y0) do okręgu (x−a)2+(y−b)2=r2
ma postać
(x0−a)(x−a)+(y0−b)(y−b)=r2
9 gru 21:20
PW: A = (1,−√3) rzeczywiście należy do okręgu o środku (2,0) i promieniu r=2..
Są dwa wyjścia (na pewno to nie wszystkie):
1. Napisać równanie prostej przechodzącej przez A i środek okręgu (2,0). Prosta przetnie okrąg
"na drugim końcu średnicy". Rozwiązujemy układ równań "okrąg i prosta".
2. Szukany punkt znajduje się na okręgu w odległości 2r=4 od punktu A. Szukamy więc punktu
wspólnego danego okręgu i okręgu o środku A i promieniu 4.
9 gru 21:39
Michał: X2+(y−2) 2=10
3 sty 09:28