| x | ||
2)y=cosx + cos | ||
| 2 |
| π | π | |||
3)y=sin(x− | ) + sin(x+ | )
| ||
| 6 | 6 |
| π | ||
1)zapisałam że y = tgx + tg( | −x) i na tym się kończy moje super myślenie
| |
| 2 |
| 3x | x | |||
2)y= 2 cos | cos | ( o ile to jest poprawne i tez dalej nie wiem jak ruszyć ) | ||
| 4 | 4 |
| π | π | π | π | |||||
sin(x − | ) + sin(x + | ) = 2sin(x)cos(− | ) = 2sin(x)cos( | ) = | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| √3 | ||
2sin(x) * | = √3sin(x) | |
| 2 |
| x | ||
2/ cosx= 2cos2 | ||
| 2 |
| x | x | x | ||||
f(x)= 2cos2 | +cos | −1 , podstawienie cos | =t , t€ <−1,1> | |||
| 2 | 2 | 2 |
| −1 | ||
tw= | ∊<−1,1> | |
| 4 |
| 1 | 1 | 1 | 9 | |||||
dla f(− | )= | − | −1= − | −−− y(min) | ||||
| 4 | 8 | 4 | 8 |
| 9 | ||
to ZW= < − | , 2> | |
| 8 |
| π | ||
Trzeba zauważyć, że suma tgx+ctgx daje sie poprawnie zdefiniować na przedziale (0, | ) i na | |
| 2 |
| sinx | cosx | sin2x+cos2x | 2 | |||||
tgx+ctgx = | + | = | = | = | ||||
| cosx | sinx | sinxcosx | 2sinxcosx |
| 2 | ||
= | . | |
| sin2x |
| π | ||
na przedziale (0, | ) mamy 0<2x<π, a więc 0<sin2x<sinπ, czyli 0<sin2x≤1 | |
| 2 |
| π | ||
Wobec tego dla x∊(0, | ) spełniona jest nierówność | |
| 2 |
| sin2x | 1 | |||
0< | ≤ | , skąd | ||
| 2 | 2 |
| 2 | ||
∞> | ≥2, | |
| sin2x |
| π | ||
czyli tgx+ctgx ∊ <2,∞) dla x∊(0, | ). | |
| 2 |
| 2 | π | |||
Podobnie trzeba rozważyć wartości funkcji | dla x∊(− | , 0). | ||
| sin2x | 2 |
| π | ||
W pierwszym zdaniu zżarło mi przed kropką (− | , 0). | |
| 2 |