jiji
zombi: Znaleźć wszystkie wielomiany W(x) takie, że
(x+1)*W(x+1)=(x+2)*W(x).
Wiem, że trzeba zauważ coś, z tym, że są podzielne przez kilka liczb. I można je znaleźć
podstawiając, a potem leci z górki...
9 gru 18:43
zombi: PRZYKLADOWE ZADANIE JUZ ZROBIONE:
Znaleźć wszystkie takie wielomiany W(x) dla których zachodzi równość (x−10)*W(x)=x*W(x−1)
Rozwiązanie:
Podstawiając x=0,1,2..9 zauwazamy ze wielomian ten dzieli sie przez x(x−1)(x−2)...*(x−9)
Nie kumam tej linijki np. podstawie za x=1
i dostane
−9*W(1)=W(0)
9 gru 18:59
zombi: Podbijam
9 gru 19:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x−10)*W(x)=x*W(x−1)
1
o
niech x=0
wtedy:
−10* W(0) =0*W(−1) = 0 ⇒ W(0) = 0 (bo tylko wtedy lewa strona będzie =0)
niech x=1
wtedy:
−9*W(1)=1*W(0) = 0 ⇒ W(1) = 0 (Bo skoro W(0) = 0 ... więc prawa =0 ... więc aby lewa była =0
to..

)
itd ....
niech x=9
−1*W(9) = 9*W(8) = 0 ⇒ W(9) = 0
9 gru 20:29
Vax: Podstawmy x=−1, dostajemy wówczas 0 = W(−1) czyli W(x) = (x+1)Q(x) dla pewnego wielomianu Q(x),
wstawiając to do wyjściowego równania dostajemy:
(x+1)(x+2)Q(x+1) = (x+2)(x+1)Q(x) ⇔ Q(x) = Q(x+1) czyli Q(x) jest wielomianem stałym, skąd dane
równanie spełniają wszystkie wielomiany postaci W(x) = c(x+1) gdzie c jest dowolne
rzeczywiste.
9 gru 20:53