Przybliżona wartość wyrażenia (różniczka funkcji)
ikS: Cześć, wrzucam zadanko z kolokwium, wszystkie inne rozwiązałem, zostało tylko to jedno:
Korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia:
p1,98{1,98}
Tak więc, z tego, co mi już o tym przykładzie wiadomo, licząc wg wzoru:
f(x0 + Δx) = f'(x0) * Δx + f(x0)
x0 = 2 , Δx = −0,02
Za f(x) biorę:
f(x) = x1/x
I mam problem z policzeniem pochodnej z funkcji f(x). Z tego, co wiem, ma wyjść coś takiego:
f'(x) = x1/x − 2(1 − ln(x)).
Czy ktoś mógłby mi krok po kroku wytłumaczyć, jak dostać tą pochodną ? Próbowałem już wieloma
sposobami i nie mogę tego rozgryźć.
Z góry wielkie dzięki !
9 gru 18:34
ikS:
9 gru 19:03
PW: Sztuczka polega na stwierdzeniu, że
i obliczeniu pochodnej obu stron.
10 gru 14:05