funkcja liniowa
Mariusz: Dla jakich wartości m rozwiązaniem układu równań
my − 9x = −4
mx − y = m
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność x + y ≥ 1.
Odpowiedzią jest m∊(−3,−1>u(3,nieskończoność)
Próbowałem to zrobić metodą wyznaczników. Wyznaczyłem x i y, lecz odpowiedź wychodziła mi inna.
Jest zdany polegać na Was.
Pokażecie mi jak powinienem to prawidłowo wykonać?
9 gru 18:02
krystek: Zapisz jakie o trzymałeś: W=
Wx=
Wy wyznaczasz x i y i podstawiasz do podanej nierówności przy zał W≠0
9 gru 18:18
Mariusz: Właśnie tak zrobiłem i mi nie wyszło.

Odpowiedź jest inna.
9 gru 18:21
krystek: Zapisz sprawdzę.
9 gru 18:21
Mariusz: W = 9 − m
2
Wx = 4 − m
2
Wy = −5m
9 gru 18:25
Mariusz: ...
9 gru 18:41
krystek: i teraz m≠3 i m≠−3 podstawiasz do nierówności
9 gru 18:44
Mariusz: Podstawiłem do nierówności i zredukowały mi się m2. Po czym zakończyło się na m≤ −1.
A odpowiedź jest inna.
9 gru 18:47
krystek: a jak to możliwe mnożysz przez mianownik (9−m2)2 lub sprowadzasz do wspólnego mianownika.
9 gru 18:51
Mariusz: Mnożę przez 9 − m2 Po czym dostaję 4 − m2 − 5m ≥ 9 − m2
A potem:
−5m≥5
m≤−1
Tak mi wychodziło.
9 gru 18:57
krystek: a co wiesz o znaku tego wyrażenia ( mnożysz nierówność)
9 gru 19:01
krystek: A jeżeli tak to musisz założyć kiedy to wyrażenie jest dodatnie a kiedy ujemne i uwzględnić w
odpowiedzi
9 gru 19:03
Mariusz: Nawet jeśli zrobiłbym to tak:
| 4 − m2 − 5m | | 9−m2 | |
| − |
| ≥0 |
| 9−m2 | | 9−m2 | |
To jest:
I co z tym dalej?
9 gru 19:05
Mariusz: Zryte to.
9 gru 19:06
krystek: Równoważny iloczyn:(−5m−5)(9−m2)≥0 i 9−m2≠0
9 gru 19:07
Mariusz: I z tego część wspólną tak?
9 gru 19:10
Mariusz: Dobra, ale brakuje jeszcze m∊(3, nieskończoność)
9 gru 19:14
Mariusz: Pomoże ktoś?
9 gru 19:20
Mariusz: Please.
9 gru 19:26
krystek: masz m zerowe m=1 m=3 m=−3 oś liczbowa i masz
x∊(−3,1) U(3,∞)
9 gru 19:27
9 gru 19:29
Mariusz: Ok. Dzięki. Odświeżyłeś mi moją wiedzę.

Dawno nie rozwiązywałem tego typu zadań.
Jeszcze raz wielkie dzięki>
9 gru 19:34
krystek: Należy zacząć od teorii i byłaby oszcędność czasu!
9 gru 19:35