ciąg geometryczny
tatar2: Cztery liczby rzeczywiste tworzą ciąg geometryczny, w którym suma wyrazów skrajnych jest równa
−21, a suma wyrazów pozostałych 6.Znajdź te liczby.

Otrzymuję postać, po ułożeniu równań a1(2+7q+7q
2+2q
3)=0 Czyli wynika z tego że a1=0 co
jest nielogczne bo byłby to stały ciąg, lub q=−1 nie może być q ujemne. Gdzie robie błąd

?
9 gru 17:38
krystek: zapisz r−nia.
9 gru 17:51
tatar2: "zapisz r−nia" niestety nie rozumię jak
9 gru 17:57
krystek: Czytaj uważnie polecenie.
a1, a2 , a3, a4⇒ tworzą ciąg geometryczny
9 gru 18:01
tatar2: a .. to pierwsze a+aq
3=−21 i aq+aq
2=6 póżniej pozbywam sie prawej strony równania mnożąc
odpowiednio przez, pierwsze równanie 2 a drugie 7 i dodaje stronami
9 gru 18:02
tatar2: no i tu zaczyna się mój problem jak dalej to policzyć
9 gru 18:03
krystek: a(1+q3)=−21
a(q+q2)=6
_____________ podziel stronami
(Twoja metoda to skąd ? ) jak już to wyznaczasz a i podstawiasz do drugiego r−nia
9 gru 18:08
tatar2: chodziło mi o to żeby pozbyć sie liczb i uzależnic wszysto od a i q dlatego dodalem stronami
zeby uproscic, ale dlaczego tak nie można robić

9 gru 18:15
krystek: a co Tobie się uprościło?
9 gru 18:15
tatar2: tak to robie a+aq3=−21 aq+aq2=6 =>2a+2aq3=−42 i 7aq+7aq2=42 dodaje dwie strony równania i
a(2+7q+7q2+2q3)=0 czyli a=0 lub q=−1 Taki był mój tok rozumowania
9 gru 18:20
tatar2: no mogę porównać to do zera czyli mam dwa równania
9 gru 18:21
9 gru 18:24
tatar2: no ale co jest nie tak przecież są dwa przypadki a=0 lub drugie z hornera i wychodzi jedyna
możliwośc że q=−1

?
9 gru 18:26
Eta:
| a(1+q3) | | −7 | |
| = |
| (1+q3)=(1+q)(1−q+q2) |
| aq(1+q) | | 2 | |
| | −21 | |
2q2+5q+2=0 ⇒(2q+1)(q+2)=0 i a= |
| |
| | 1+q3 | |
dokończ .........
9 gru 18:31
tatar2: no ok to jest jeden sposób.Ale dlaczego Eta jak licze swoją metodą to takie dziwne wyniki mi
wychodzą i czy możliwe są wyniki dla q ujemnych jak w twoim przypadku?
Z tego co mnie uczyli w szkole to q nie może być ujemne.
9 gru 18:38
Eta:
| | 1 | |
Może i będzie : q= − |
| v q= −2 |
| | 2 | |
ciąg będzie przemienny:
| | 1 | |
dla q= − |
| a= −24 −24, 12, −6, 3 −−−−−−− spełnia warunki zadania |
| | 2 | |
dla q= −2 a= 3
3, −6, 12, −24 −−− też spełnia warunki zadania
zatem odp: szukane liczby , to
−24,12, −6, 3 lub
3, −6, 12, −24
9 gru 18:44
tatar2: Aha. już wiem q nie może być ujemne i równe zeru dla monotoniczności ciągu.Dzięki że
pomogliście mi sie uporać z moim problemem.

Tylko trapi mnie jedna myśl czego nie mozna
mnożyć w tym przypadku obu stroń równań i dodawać stronam równań?jak w klasycznych rownaniach
9 gru 18:50
Eta:
Można, tylko będzie więcej obliczeń ( ( łatwiej podzielić stronami
9 gru 18:53
tatar2: no ale np choćby to co ja zapisałem wcześniej z tym że chcialem usunąc prawa strone równania,
później wyszły mi niepoprawne wyniki więc ta metoda nie była poprawna tylko dlaczego?
9 gru 18:57
krystek: a=0 i sprzeczne , nie może być
9 gru 19:00