matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Patryk:
2sin
2
x−3cosx−3=0 2(1−cos
2
x)−3cosx−3=0 cosx=t 2t
2
+3t+1=0
1
t=−1 t=−
2
cosx=−1 x=2πk+π k∊C
1
cosx=−
2
2π
4π
x=
+2πk x=
+2πk k∊C
3
3
dobrze ?
9 gru 17:32
Patryk:
?
9 gru 17:36
krystek:
tak
9 gru 17:40
Patryk:
dzięki
9 gru 17:44
Patryk:
sin(3x+π)=sin(x−π) 3x+π=x−π+2πk 2x=−2π+2πk x=−π+πk 3x+π=π−(x−π)+2πk
π
πk
x=
+
4
2
odpowiedz w podręczniku się trochę róznią zamiast x=−π+πk jest x=πk ,co zrobiłem źle ?
9 gru 17:51
krystek:
x=π(k−1) można zapisać x=kπ
9 gru 17:54
Patryk:
ok rozumiem
9 gru 17:55