zadania tekstowe
szymek: Na płaszczyźnie zaznaczono n punktów , z których trzy dowolne nie są współliniowe. Następnie
połączono te punkty odcinkami . Ile jest tych punktów, jęsli wyznaczyły one 15 odcinków?
Proszę z dokładnym objaśnieniem.
9 gru 17:27
Aga1.: Najlepiej punkty zaznaczyć na okręgu.
Jeśli połączymy dwa punkty, to powstanie jeden odcinek.
| n*(n−1) | |
| =15 ( jeśli jest n punktów, to z każdego punktu wychodzi n−1 odcinków, podzielić |
| 2 | |
przez 2, bo AB=BA)
n
2−n−30=0
Rozwiąż.
Odp, n=6
9 gru 21:35