..
ttm: | | x | | x | | x | | 2046 | |
1/ Rozwiąż równanie |
| + |
| + |
| +...+32x= |
| |
| | 16 | | 8 | | 4 | | 16x | |
2/ W ciągu arytmetycznym suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa sumie drugiego i
czwartego wyrazu. Wykaż, że ciąg jest stały.
9 gru 17:02
ttm: Odnośnie 2.
czy to będzie tak ?
a1+a1+2r=a1+r+a1+3r
2(a1+r)=2(a1+2r)
a1+r=a1+2r
r=0
9 gru 17:23
Mati_gg9225535: w pierwszej linijce od razu a
1 mozesz na jedna strone przenieść i juz masz wynik r=0

musisz
ropisac =const. zeby skomentowac ze jest to ciag staly
9 gru 17:30
Mati_gg9225535: dopisać**
9 gru 17:30
Mati_gg9225535: a co do pierwszego to jest suma wyrazów ciągu geometrycznego o q=2
9 gru 17:31
ttm: a jak zabrać się za to 1 ?
9 gru 17:32
Mati_gg9225535: próbuj

wskazówkę masz wyżej
9 gru 17:32
ttm: 
ok popróbuje
9 gru 17:33