równania
Marcin: Rozwiąż równanie wymierne:
(x−2)(4−8x)/3x2 + 7 = 0
9 gru 16:57
Marcin:
9 gru 17:26
Justyna: moim zdaniem musisz wymnożyć nawiasy
9 gru 17:28
Justyna: nie... już chyba wiem
9 gru 17:28
Justyna: To są wzory skróconego mnożenia i jeśli dobrze je rozpiszesz to część Ci się skróci
9 gru 17:31
Marcin: No właśnie coś nie bardzo wychodzi
9 gru 17:36
Krzysiek : Justyna a gdzie tu wzory skroconego mnozenia. Jest ta k
dziedzina jest caly zbior liczb R czyli D∊R bo 3x
2+7=0to 3x
2=−7to x
2=−7/3
Teraz sie dobrze popatrz i powiedz kiedy to wyrazenie=0 . Dzielenie przez 0 jest
| | 0 | |
niedopuszczalne ale takie dzielenie jak |
| jak najbardziej jest dopuszczalne no |
| | coś tam | |
to jak dobrze sie przypatrzysz to zobaczysz ze to cale wyrazenie =0 wtedy gdy licznik =0
to piszemy (x−2)(4−8x)=0 to x−2=0 wiec x=2 lub 4−8x=0 wiecx=0,5 czyli dla x=2 lub x=0,5 to
wyrazenie =0 i tyle
9 gru 18:25