Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji
Marta: Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
9 gru 16:28
krystek:
Df
Pochodna
Znak pochodnej
f↗⇔f'>0
f↘⇔f'<0 ustalasz ekstrema lub liczysz drugą pochodną.
9 gru 16:31
Marta: mam zaznaczone w zadaniu że x>0
| | 4 | |
pochodną wyliczyłam i wyszło mi f'(x)= 1 − |
| |
| | x2 | |
i co dalej?
9 gru 16:34
krystek: | | 4 | |
to teraz f'=o ⇔ 1− |
| =0 i następnie znak pochodnej |
| | x2 | |
9 gru 16:36
Marta: wyszło mi x=−2 i x=2
ale nie mam pojęcia co dalej, jaki znak pochodnej?
9 gru 16:40
Marta: ?
9 gru 16:53
Marta: jak wyznaczyć ekstrema tej funkcji?
9 gru 16:58
krystek: | | 4 | |
W Lo miałas nierównościf'>0 ⇔1− |
| >0 |
| | x2 | |
9 gru 17:33
Marta: tak, jużz monotonicznością wiem. dziękuje

ale mam problem jak zrobić takie przykłady:
f(x)=x
2lnx
f(x)=(x
2−2x)
2/3
w pierwszym wyznaczyłam pochodną i dziedzine x∊R\{1} i pytanie czy f będzie rosnąca na
przedziale x∊(1;
∞) a malejąca x∊(0;1) ?
bo jak sobie to narysuje to coś mi się nie zgadza..
a w tym drugim przypadku wgl nie wychodzi mi jak porównuje pochodną do 0...
9 gru 17:46
krystek: pierwsze to D:x>0 jakie masz pochodne?
9 gru 17:49
Marta: 1) f'(x)=2xlnx+x
jak przyrównam to do 0 to x=1
zgadza sie?
9 gru 17:52
krystek: f'=0 2xlnx+x=0 i licz
9 gru 18:03
Marta: no i to wychodzi x=1 , tak?
9 gru 18:06
Marta: chociaż już sama nie wiem...
9 gru 18:07
krystek: x(2lnx+1)=0 ⇔
9 gru 18:09
Marta: więc wyszło mi :
x=0 lub
| | 1 | |
lnx=− |
| i nie wiem niestety ile tu wynosi x |
| | 2 | |
9 gru 18:12
9 gru 18:17
Marta: skąd to wyszło, bo nie rozumiem..
9 gru 18:18
krystek: Opanuj def logarytmu i nie będzie problemu . Program LO się kłania.
9 gru 18:19
Marta: już wiem
x=e
−12
czyli faktycznie tak jak napisał
ICSP
| | √e | |
czyli f. jest rosnąca na przedziale x∊( |
| ;∞) ? |
| | e | |
9 gru 18:26
krystek: Z def: e−12=x ⇒x=...
9 gru 18:26
krystek: Przeczytaj uważnie co napisałam przy rozpatrywaniu poprzednie funkcji.
9 gru 18:28
Marta: że musi być 2xlnx+x>0
| | √e | |
i będzie większe jak x>0 i |
| >0 |
| | e | |
9 gru 18:32
krystek: jeżeli to już :a*b>0 ⇔a>0 i b>0 lub a<0 i b<0
9 gru 18:34
Marta: ok, ale nadal nie wiem jak zinterpretować te moje wyliczenia aby wiedziec jak ta funkcja jest
monotoniczna
9 gru 18:36
krystek: m zerowe , wykres i odczytujesz gdzie wartości dodatnie , a gdzie ujemne (LO)
9 gru 18:37
Marta: | | √e | | √e | |
no więc według mnie f. rośnie na przedziale ( |
| ; ∞), a maleje (0; |
| ) |
| | e | | e | |
9 gru 18:40
Marta: zgadza sie?
9 gru 19:23