matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
Adam:
jak rozwinąć funkcje sin (x
2
) za pomocą Taylor'a x
o
=0
9 gru 16:15
Godzio:
Rozwinięcie sinusa:
(−1)
k
sinx = ∑
x
2k + 1
+ U{(−1)
k
{(2k + 1)!}x
2k + 1
+ R
n
(2k + 1)!
Rozwinięcie sin(x
2
)
(−1)
k
(−1)
k
sinx = ∑
(x
2
)
2k + 1
+ R
n
= ∑
x
4k + 2
+ R
2n + 3
(2k + 1)!
(2k + 1)!
9 gru 17:12