Rozwiąż równanie
diego662: Mógłby ktoś pomóc w rozw. równania
9 gru 16:09
ahu8: wspólny mianownik to x(x−4) (po wyciągnięciu x przed nawias)
teraz najlepiej przenieść na jedną stronę, zapisać na wspólnej kresce ułamkowej i wyliczyć
9 gru 16:25
krystek: Pomnożyć przez wspólny mianownik przy zał :x(x−4)≠0
9 gru 16:27
diego662: I tak właśnie robiłem robiłem, czylI;
| x2+5x | | 3x−12 | | 36 | |
| + |
| = |
| |
| x(x−4) | | x(x−4) | | x(x−4) | |
| x2+8x−12 | | 36 | |
| = |
| |
| x(x−4) | | x(x−4) | |
x
2+8x−48 = x
2−4x
12x = 48
x = 4
D=R\{4;0} więc 4 nie może być..
A problem polega na tym, że w odpowiedziach widnieje odpowiedź −12.
9 gru 16:46
Mila: zał,
x≠0 i x−4≠0⇔
x≠0 i x≠4
| x(x+5) | | 3(x−4) | | 36 | |
| + |
| = |
| |
| x(x−4) | | x(x−4) | | x(x−4) | |
| x2+5x+3x−12 | | 36 | |
| = |
| |
| x(x−4) | | x(x−4) | |
Ułamki o jednakowych mianownikach równe⇔ liczniki są równe.
x
2+8x−12=36
x
2+8x−48=0
Δ=64+192=256
| | −8−16 | | −8+16 | |
xx= |
| =−12 lub |
| =4 ∉ D ( nie spełnia założeń) |
| | 2 | | 2 | |
odp.
x=−12
9 gru 16:58
diego662: Oo teraz już wiem o co chodzi! Dzięki bardzo!
9 gru 17:16