pochodne
awer: Co się dzieje ze stałą C w takim przypadku?
∫xdx − ∫xdx − ∫xdx
jest po prostu odejmowana?
więc w wynik = −1/2 x2 − C ?
9 gru 15:58
awer: ?
9 gru 18:13
AS: Przecież w wyniku końcowym uzyskujesz −∫xdx czyli −x2/2 + C
9 gru 18:16
AS: dopisek
może być też i tak
∫xdx − ∫xdx − ∫xdx = x2/2 + C1 − x2/2 + C2 − x2/2 + C3 =
−x2/2 + (C1 + C2 + C3) = −x2/2 + C gdzie C = C1 + C2 + C3
9 gru 18:19
awer: czyli minus przed całką nie zmienia znaku przed C
dobra, dzięki
9 gru 18:19
AS: Nie ważne,C może przyjmować dowolne wartości dodatnie bądź ujemne.
9 gru 18:36