Pomóżcie.
Dominik: Hej, mógłby mi ktoś pomóc:
Zad 1.
Dla jakiej liczby naturalnej n jest spełniony warunek n − 1 ≤ x < n?
a) x= 3
32−3
30 / 3
28
Zad 2.
| | 4 | |
Oblicz xy −2 − |
| z−1 dla x= 3.(3), y=0,(5) i z=0,(9) |
| | 5 | |
9 gru 15:38
Dominik: Bardzo, prosiłbym o pomoc.
9 gru 15:52
Dominik: | | 7 | |
w drugim zadaniu mi wychodzi |
| , a powinno równe 10. |
| | 225 | |
9 gru 15:58
Dominik: Z pierwszym sobie już poradziłem, z drugim ktoś mi pomoże?
9 gru 16:10
Krzysiek : Natomiast w zadaniu 2 nalezy zamienic ulamek okresowy dziesietny na ulamek zwykly.
| | 1 | | 1 | | 5 | |
Powinies wiedziec ze 0,(9)=1 a takze ze 0,(3)= |
| to 3,(3)=3 |
| . A 0,(5)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
podstaw do wzoru sprobuj obliczyc. Naucz sie tez zamieniac ulamki dziesietne okre sowe na
ulamki zwykle
9 gru 17:51