| 5! | ||||||||
= | =.. | ||||||||
2!(5−2)! |
| 7! | 1*2*3*4*5*6*7 | |||||||||
= | = | = iloczyny upraszczamy | |||||||||
5!*2! | 1*2*3*4*5*1*2 |
6*7 | ||
= | =21 | |
2 |
| 7! | 5!*6*7 | 6*7 | ||||||||||
= | = | = | =21 | ||||||||||
5!*2! | 5!*2 | 2 |
6 | 6! | 6! | 1*2*3*4*5*6* | 0 | ||||||
( | ) = | = | = | = | = 0 | |||||
6 | 6!(6−6)! | 6!*0! | 1*2*3*4*5*6*0 | 0 |
10 | 10! | 10! | 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 | |||||
( | ) = | = | = | = | ||||
0 | 0!(10−0)! | 10! | 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 |
0 | ||
=0 | ||
0 |
2 | 2! | 2! | 1*2 | 0 | ||||||
( | ) = | = | = | = | =0 | |||||
3 | 3!(2−3)! | 3!*(−1)! | 1*2*3*(−1) | 2 |
| |||||||
warunek n≥k | |||||||
| ||||||||
Nie można obliczyć | bo n<k | |||||||
| ||||||||
Pewnie miało być : | ||||||||
| 5! | 3!*4*5 | |||||||||
= | = | =uproszczenie przez 3! | |||||||||
2!*3! | 2*3! |
20 | ||
= | =10 zatem dobrze zrobiłeś. | |
2 |
| 6! | |||||||||
2) | = | =1 | ||||||||
6!*0! |
| 10! | ||||||||
= | =1 | ||||||||
0!*10! |
| |||||||
=1 | |||||||
6 | |
=1 | |
0 |
| 10! | 9!*10 | ||||||||||
4) | = | = | =10 i podobnie: | |||||||||
1!*9! | 9! |
| |||||||
=8 | |||||||
| |||||||
=5 | |||||||
| |||||||
=4 | |||||||
2 | ||
( | ) niestety jest podane tak jak pisałem | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |