matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
diego662:
Mógłby rozwiązać ktoś to równanie?:
6
2
−1 =
x
x−1
Dzięki
9 gru 15:31
Mila:
zał. x≠0 i x−1≠0⇔ x≠0 i x≠1
6−x
2
=
⇔
x
x−1
(6−x)(x−1)=2x 6x−6−x
2
+x=2x −x
2
+5x−6=0 /*(−1) x
2
−5x+6=0 Δ=25−24=1
5−1
5+1
x
1
=
lub x
2
=
2
2
dokończ
9 gru 16:44