Na drzewku masz przebieg doświadczenia losowego
Jest 8 wszystkich możliwych wyników.
Ω={(OOO),(OOR),(ORO),(ORR),(ROO),(ROR),(RRO),(RRR)}
|Ω|=8
A− choć raz wypadnie reszka
(to są wszystkie zdarzenia , oprócz (OOO)− to znaczy ,gdy 3 razy wypadnie orzeł)
A= {OOR),(ORO),(ORR),(ROO),(ROR),(RRO),(RRR)}
|A|=7
| 7 | ||
P(A)= | ||
| 8 |
|Ω|= 23 =8
zdarzenie przeciwne do A
A' −−− wypadną same orły
A'={(o,o,o)} , |A'|=1
| 1 | 7 | |||
P(A)= 1−P(A')= 1− | = | |||
| 8 | 8 |
ale czy na obliczeniach to na
tym koniec
| liczba zdarzeń sprzyjających | ||
P(A)= | = | |
| liczba wszystkich zdarzeń elementarnych. |
| 7 | ||
= | ||
| 8 |
| 1 | ||
P(A')= | ||
| 8 |
| 1 | 7 | |||
P(A)=1− | = | |||
| 8 | 8 |