ciąg geo
Olga: Czesc

mam takie zadanie i nie wiem jak go dokończyć
zbadaj monotoniczność ciągu geometrycznego
a1=
12 q=−3
| | 1 | |
i wzór z tego wychodzi taki: an= |
| *(−3)n−1 |
| | 2 | |
i nie wiem jak to policzyć
9 gru 15:06
Aga1.: Ostatnia linijka nie wiem skąd się wzięła.
A może wypisz kilka początkowych wyrazów tego ciągu.
9 gru 15:08
Olga: | | an+1 | |
jeżeli |
| >1 ciąg rosnący |
| | an | |
| | an+1 | |
jeżeli |
| <1 ciąg malejący |
| | an | |
mam takie zależności
9 gru 15:12
Skipper:
| | (−3)n | |
wyraz an+1= |
| ... a teraz sobie podziel ..uprość ... wnioskuj −  |
| | 2 | |
9 gru 15:20
Aga1.: Badając monotoniczność ciągu o wyrazach dodatnich, czasami jest prościej zamiast różnicy
an+1−an badać iloraz,
ale Ty nie masz ciągu o wyrazach dodatnich, więc nie możesz tego wzoru stosować.
Otrzymasz ciąg naprzemienny, a on nie jest monotoniczny.
9 gru 15:31