vcgfdg
Szajbus: Jeśli x+y=1 i x2 + y2 = 9 to x4+y4=?
9 gru 14:44
Aga1.:
x+y=1/2
(x+y)2=1
x2+y2+2xy=1
9+2xy=1
xy=−4
x4+y4=(x2+y2)2−2(xy)2=
podstaw i dokończ.
9 gru 14:51
Skipper:
x
2+y
2=(x+y)
2−2xy ... ⇒8=−2xy
x
4+y
4=x
4+2x
2y
2+y
4−2x
2y
2=(x
2+y
2)
2−2x
2y
2= ... itd−
9 gru 14:52
Szajbus: Dziekuję
9 gru 14:52
Szajbus: a wytłumaczycie skąd macie te wzory na x4 + y4 ?
9 gru 14:55
krystek: zauważ ,że dodano i odjęto 2x2y2
9 gru 15:01
Szajbus: skąd mam wziąć x
2y
2
9 gru 15:03
Szajbus: ok juz wiem
9 gru 15:04
Szajbus: a nie, nie wiem ...
9 gru 15:05
krystek: x4+2x2y2+y2−2x2y2= i masz (x2+y2)2−2x2y2
9 gru 15:06
Szajbus: ok
9 gru 15:11