trygnometria równania
dd.: Niestety wychodzą mi wyniki inne niż w zbiorze, chociaż w pierwszym przykładzie jestem niemal
pewna, że wszystko robię dobrze.
9 gru 14:40
Aga1.: a)
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | x | | √3 | |
sinx/2= |
| lub sin |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dokończ
9 gru 14:44
dd.: W pierwszym chyba się pomyliłaś. I nie chodzi o to, że nie umiem tego zrobić, wiem jak zacząć,
tylko jak napisałam wcześniej, odpowiedzi mi wychodzą inne niż w zbiorze więc chcę sprawdzić
czy odpowiedzi w zbiorze są złe, czy to ja popełniłam błąd.
9 gru 14:51
Aga1.:

Tak, pomyłka
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
lub
| | 2 | | −2 | |
x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
9 gru 14:57
Aga1.: Wyniki mogą (wizualnie ) trochę różnić sie, ale wystarczy za k podstawiać liczby całkowite i
zobaczyć, czy otrzymasz takie same rozwiązania
9 gru 14:59
dd.: Wielkie dzięki, w takim razie w pierwszym przykładzie był błąd w odpowiedziach w zbiorze, mi
wyszło tak samo.
Ale dalej nie wiem co z drugim przykładem.
9 gru 15:15
Aga1.:

Napisz jakie otrzymałaś wyniki?
| | π | |
jedna kratka na x to 600= |
| |
| | 3 | |
9 gru 15:24
dd.: x=2π/3 + 4kπ lub x= 4π/3 + 4kπ lub x= −2π/3 + 4kπ ( i tego wyniku nie ma w odpowiedziach, jest
za to 10π/3 + 4kπ) lub x = 8π/3 + 4kπ
9 gru 15:27
Aga1.: | | π | | 2 | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | −π | | 4 | |
lub x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
9 gru 15:42
dd.: te wyniki co podałaś trzeba jeszcze razy dwa pomnożyc. tam było sin x/2. Ale w takim razie mi
chyba wyszło dobrze i chyba znów byl błąd w odpowiedziach
9 gru 15:58