Układ równań
Amator: Proszę o wyliczenie za pomocą delty i wzorów
Proszę o wyliczenie b i c
9 gru 14:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
to są WZORY VIETE'A

ZAJRZYJ DO TEORII
9 gru 14:29
Kejt:
−3b=5a
3c=−2a
nie wiem jak Ty chcesz z tego coś wyliczyć

masz tylko dwa równania i trzy niewiadome
9 gru 14:30
Kejt: a to, że są to wzory Viete'a to swoją drogą
9 gru 14:30
Amator: hmm
wyliczamy na początek x1
podkladamy do mnozenia wynik x1
potem przezucamy wszystko na lewą strone
liczymy delte
z delty liczymy
x1 i x2
i za pomoca wzora viete'a
liczymy b i c ?
nie kumacie ?
9 gru 14:37
Aga1.: Podaj treść zadania.
9 gru 14:41
Amator: Wyznacz wspolczynniki b i c rownania kwadratowego x
2 + bx + c = 0 . wiedzac ze jego
pierwiastki x1,x2 spelniają warunki:
| | 3 | | 2 | |
a)x1+x2= |
| , x1*x2=− |
| |
| | 5 | | 3 | |
9 gru 14:50
Aga1.: 1)Δ>0
a=1.
b=−3/5
i tyle.
9 gru 15:04
Amator: b wynosi U−{5}{3}
9 gru 15:11